_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

ponedjeljak, 28.02.2011.

„Pomoć u kući starijim osobama“ u Promini i Kistanjama

Tema iz naslova često se spominjala na promina.blog.hr-u, kako u mojim postovima, tako i u komentarima čitatelja.
Nedavno sam razgovarao sa voditeljem programa „Pomoć u kući starijim osobama“, Miroslavom Petrovićem. Dogovorio sam s njim da za čitatelje promina.blog.hr –a napiše koju riječ, kako bi zainteresirani Prominci i Prominke znali u kojoj je fazi sada taj Projekt.

Evo Miroslavovog teksta u cjelosti:



********************************************************************************************

Pomoć u kući starijim osobama

Na području općina Kistanje i Promina se od 1. kolovoza 2010. godine provodi Program Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti „Pomoć u kući starijim osobama“.
Opći cilj Programa je unaprjeđenje kvalitete življenja i osiguranje dostojanstvenog života za najranjivije skupine starih i nemoćnih osoba na ovom području te smanjenje njihove socijalne izoliranosti.
Provoditelj Programa je Organizacija za građanske inicijative (OGI) koja ima dugogodišnje iskustvo u provedbi projekata, uključujući i područje socijalnih usluga (projekti u okviru europskih programa CARDS, IPA, PHARE). Organizacija raspolaže s ljudskim i materijalnim resursima za provedbu ovog projekta.
U Program je uključeno ukupno 100 korisnika/ ca, po 50 u svakoj općini, a odabirani su na temelju obilaska, razgovora i procjene njihovog psihofizičkog stanja te uvjeta življenja. Pri odabiru je korištena lista potencijalnih korisnika koju je za općinu Promina sastavila Ana Pokrovac, medicinska sestra u mirovini, koja je vrlo dobro upućena u probleme starijih i nemoćnih osoba na ovom području, sa svojim timom.
Kriteriji prema kojima su izabrani korisnici/ ce su: dob (stariji od 65 godina), zdravstveno stanje, samački ili život u staračkoj zajednici te, u određenim slučajevima, nedostatak adekvatne skrbi od strane djece ili rodbine.

Besplatne usluge koje se pružaju u provedbi ovog Programa, podijeljene po skupinama, su:

• organiziranje prehrane
• kućni poslovi i uređenje okućnice
• osobna higijena i osnovna zdravstvena skrb
• psihosocijalna podrška
• posredovanje u ostvarivanju raznih prava

Na provedbi Programa su zaposlene ukupno 3 gerontodomaćice, 1 gerontodomaćin i 2 pomoćna radnika, u obje općine. Svaki/ a gerontodomaćin/ ca je zadužen/ a za 25 korisnika/ ca.
Na području općine Promina djelatnici koriste službeni općinski automobil isključivo za potrebe Programa, a sredstvima Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je nabavljen alat i ostala oprema.
Provedba ovog Programa je uvelike poboljšala život korisnika/ca od kojih mnogi nisu bili u mogućnosti obavljati osnovne životne potrebe. Pošto je ovo područje loše prometne povezanosti i infrastrukture mnogi korisnici/ce nisu u mogućnosti redovito odlaziti liječniku, pribaviti lijekove ili obaviti administrativne poslove u Drnišu ili Kninu. Svim takvim korisnicima izvoditelji svakodnevno odlaze u gradove obaviti administrativne poslove (osobni dokumenti, zdravstvene participacije, ortopedska pomagala, socijalna skrb, Caritas, Crveni križ…), dostaviti im lijekove i namirnice ili ih prema potrebi odvesti liječniku opće prakse u Oklaj i Kistanje te specijalistu u Knin.
Jedan od najvećih problema starije populacije u zimskim mjesecima je i priprema ogrjeva. Ova usluga je jedna od najtraženijih i izvoditelji Programa ju redovito obavljaju, pošto mnogi korisnici/ce imaju vlastita drva, ali nisu u mogućnosti sami pripremiti ogrjev ili platiti nekomu da to učini.
Krajem studenoga je u suradnji s oklajskim domom zdravlja napravljena akcija cijepljenja zainteresiranih korisnika/ca protiv sezonske gripe. Korisnici/ce su na cijepljenje prevoženi automobilom i odmah nakon toga vraćeni svojim kućama. Ovom akcijom su obuhvaćene i starije osobe koje nisu formalni korisnici/ce usluga iz Programa, a koje nisu imale druge mogućnosti prijevoza. Korisnike/ce koji nisu bili sposobni za vožnju je u njihovim domovima cijepila dr. Manda Gojčeta.
Općina Promina je u prosincu donirala i određenu količinu drva za ogrjev, koja su nakon analize potreba korisnika/ca, razdijeljena najpotrebitijima.
U provedbi Programa je ostvarena suradnje s liječnicima u domovima zdravlja u Oklaju i Kistanjama kako bi preuzimanje i dostava lijekova bili brži i učinkovitiji, Centrom za socijalnu skrb, te Caritas-om Šibensko-kninske županije. Aktivno surađujemo i s Udrugom „Žena“ iz Drniša (stručna podrška), koja ima bogato iskustvo u provođenju sličnih programa.
Programu je podršku pružio i Zavičajni klub „Promina“ iz Zagreba, koji je obećao i materijalnu pomoć u opremi.

Zahvaljujući rezultatima Programa, uz trenutne korisnike usluga sve je veći broj upita za uključivanje novih kandidata.. Svi oni su upisani u neslužbeni popis kako bi se u pravom trenutku uključili u Program, bilo kao zamjena za trenutne korisnike, bilo kao korisnici proširenog Programa.

Za sve ostale informacije vezane za provedbu Programa, svi zainteresirani se mogu javiti na adresu OGI, Kralja Zvonimira 10, Drniš, ili na broj telefona 888 606..

Miroslav Petrović, voditelj Programa


********************************************************************************************


Zahvaljujem se Miroslavu Petroviću na izvješću, te se nadam da će isto biti od pomoći mnogima koja je ova tema zanimala, a nisu znali npr tel. broj na koji bi mogli zatražiti bilo kakvu dodatnu informaciju.


Oznake: Pomoć u kući

- 16:06 - Komentiraj post (0) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić