_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 09.11.2007.

Starački dom Oklaj- Nestali milijuni kuna?

Premda svi Prominci već sedam godina gledaju Starački dom, o njemu svakodnevno razgovaraju, u njemu se poslu nadaju... jednu sitnicu vjerojatno nisu primjetili.








Pročitajte sljedeći niz objavljenih članaka o Staračkom domu Oklaj:


X X X X X X X X X X X X X

Slobodna Dalmacija četvrtak, 28.11.2002.

Tko će gospodariti oklajskim Domom umirovljenika?

Tko će u konačnici upravljati oklajskim Domom umirovljenika u čiju je izgradnju Ministarstvo rada i socijalne skrbi uložilo više od 13 milijuna kuna, još nije poznato. Resorno ministarstvo novouređenu zgradu u koju je moguće smjestiti 110 osoba i zaposliti do 35 Prominaca predat će Šibensko-kninskoj županiji, no uvjeti primopredaje nisu precizirani. Zato će tek pošto se ispita ekonomska opravdanost rada Doma biti moguće odgovoriti na pitanje hoće li ustanova djelovati kao samostalna jedinica, svojevrsna depandansa šibenskog "Cvjetnog doma" ili će je Županija prepustiti koncesionaru.
Kazano je to na konferenciji za novinare koju su u Oklaju organizirali Žarko Duvančić, načelnik općine Promina, te njegovi gosti, Duje Stančić, šibensko-kninski župan, sa zamjenicima Josipom Odakom i Mihom Miočem.



Slobodna Dalmacija, četvrtak, 17.2.2005.


Oklajskom staračkom domu treba nova lokacijska, građevna i uporabna dozvola

Gradnja Doma počela je, podsjetimo, u siječnju 1999. godine, po nalogu Ministarstva rada i socijalne skrbi, a završena je prije tri godine.
Sudeći po primopredajnim zapisnicima, već tada su uočeni nedostaci, te je određen rok za njihovo uklanjanje.
— U vezi s tim, međutim, ništa nije poduzeto.
U međuvremenu su istekli jamstveni rokovi za uklanjanje nedostataka, kako na izgradnji građevine, tako i na uređenju okoliša te isporuci opreme. Također je istekao rok važenja atestima i certifikatima koji su se odnosili na sigurnost i ispravnost instalacija, uređaja i opreme.


Slobodna Dalmacija, četvrtak, 15.10.2005.


Zbog nesposobnosti države propadaju čak 22 milijuna kuna

Opetovana obećanja posljednjih godina da Dom samo što nije primio prve stanare, ne drže vodu: zbog nemara nadležnih, Dom za starije i nemoćne u Oklaju trenutačno je i bez lokacijske, i bez građevinske dozvole, a o uporabnoj tek može sanjati.

Prema podacima prijašnjeg Ministarstva rada i socijalne skrbi (sada Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi), u Dom je utrošeno oko 22 milijuna kuna poreznih obveznika, i to: u izgradnju oko 19 milijuna kuna, u uređenje okoliša 1.8 milijuna kuna, te u opremanje Doma oko 1.5 milijuna kuna.
I kako onda objasniti takvu glupost da unatoč golemom uloženom novcu, to isto ministarstvo kao vlasnik objekta, sa ili bez pomoći Općine Promina, nije barem osiguralo kontinuirano održavanje zgrade Doma, već su na njoj, što zbog vremenskih prilika, što zbog neodgovornosti, nastala brojna oštećenja. Naime, kroz krov Doma voda je prodrla u unutrašnjost, te je vlaga ugrozila unutarnje dijelove zidova s kojih je otpala žbuka, oštećene su i instalacije, a propali su i vanjski drveni prozori i vrata!
No, sada je vjerojatno potreban dodatni milijun kuna da bi se Dom stavio u funkciju

X X X X X X X X X X X X X X X X X



Ako ste pažljivo pročitali navedene djelove članaka (koje možete pronaći pod linkom mog objavljenog posta gdje se nalaze i linkovi spomenutih članaka u Slobodnoj Dalmaciji), mogli ste uočiti da je cijena gradnje Doma od 2002. godine do 17.2.2005. porezne obveznike koštala 13 milijuna kuna.
Nakon što je Dom "dobio vlasnika", njegova cijena od 17.02.2005. do 15.10.2005. raste na 22 milijuna kuna, a da se u istom članku navodi:
"Sudeći po primopredajnim zapisnicima, već tada su uočeni nedostaci, te je određen rok za njihovo uklanjanje. U vezi s tim, međutim, ništa nije poduzeto".

Ako ništa nije poduzeto, gdje je onda potrošeno 9 milijuna kuna za nepunih deset mjeseci?

Do otvaranja Doma prema obećanju načelnika općine Promina-Žare Duvančića, ostalo je još manje od 67. dana.



Oznake: Dom za starije i nemoćne osobe u Oklaju

- 14:19 - Komentiraj post (3) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić