_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

subota, 20.08.2011.

Promina prije pola stoljeća-prof Paško Mlinar 3 dio

Vrijeme je za nastavak posta „Promina prije pola stoljeća-prof Paško Mlinar“.

Link na prethodi post je: http://promina.blog.hr/2011/08/1629459309/promina-prije-pola-stoljeaprof-pako-mlinar-2-dio.html

Photobucket

Da ponovim ukratko- U prošlom postu, započeo sam opisivati moj susret sa prof Paškom u njegovu rodnom selu Mratovu.

Opisujući svoj životni, ili radni put, došli smo do zadnjeg navoda (u mom postu):

„Iste godine započima s radom kao nastavnik u Bobodolu u školi. Godine 1954 prebacuju ga u školu u Strmici, u kojoj je prije njega radio i Pop Đujić.....“

I priča ide dalje.......

Strmica je lijep kraj bogat vodom. Nakon ove izgovorene rečenice, prof Paško se sa osmjehom prisjeti jednog događaja.

Vrativši se iz Strmice u svoje Mratovo u ljetno vrijeme , zamoli svoju majku da mu da čašu vode da se od gušta napije. Majka samo žalosno raširi ruke i reče da u kući nema kapi vode...ništa osim vina, te da ako se želi napiti vode, mora otići do izvora Daljan na Krki. Prošao je cijelo selo, izpozdravljo se sa svim rođacima i susjedima koje nije dugo vidio...i nitko mu nije mogao ponuditi vode, jer su sve gusterne odavno bile prazne...i svi su mu nudili samo vino koje on nažalost nije pio!

Ova priča me potakla da upitam sugovornika, kad je Mratovo uopće dobilo vodovod?

Profesor Paško kao iz topa odgovara:

-Vodu smo dobili 1984 godine.
-Struju 1956 godne
-Asfalt 1977 godine

Prisjeća se i inicijativnog odbora kojeg je osnovao 1973 godine zajedno sa Paškom Džajom i Jerom Pericom, kako bi krenuli u riješavanje problema vezano uz izgradnju vodovoda i asfalta.

Sa prof Paškom neprestano se otvaraju nova pitanja, ali ja se opet vraćam na „životopis“ i Strmicu, koja nam je bila „zadnja postaja“ do koje smo stigli.

Strmica je bila njegovo radno mjesto 18 mjeseci, a zatim 1955 godine odlazi u Zagreb, gdje se zapošljava kao Referent za prosvjetu i kulturu Gornjeg grada, ali je smjenjen nakon 6 mjeseci, jer nije u Strmici završio školsku godinu do kraja, nego je svojevoljno napustio školu na polugodištu-što mu je uzeto kao otegotna okolnost nakon prijave jednog Kninjanina.

Godine 1956 upisuje Višu pedagošku školu, te se u isto vrijeme teško razboljeva od TBC-a. Tako bolestan završava u sanatoriju u Novom Marofu, na Sljemenu u Brestovcu. U Brestovcu se odlučuje na tešku operaciju pluća, kako bi barem malo produžio život. Nadu u pozitivan ishod, ulijevala mu je uspješnost operacije tada poznatog nogometaša Miloša Milutinovića koji je igrao za Partizan, a nakon toga i Bayern....koji je uspješno nastavio karijeru i nakon ove teške operacije.

Nakon operacije...jednogodišnje agonije i muka...odlučio se vratiti poslu.

Završava 1961 godine VPŠ smjer „Povijest i zemljopis“ i zapošljava se u „Domu učenika Joža Vlahović“, koji je 90-ih preimenovan u „Dom učenika ugostiteljske struke“ (i tamo radi do umirovljenja).
Odlučio se još malo uz rad obrazovati, te je 1975 godine upisao postdiplomski „Državno politički studij“
Nakon što smo prošli sve „godine radnog staža“, vraćamo se razgovorom temi „Promina prije pola stoljeća“, te saznajem:
Materijal koji je osnova za skriptu, prof Paško je započeo prikupljati 1991 godine. Napisana je na osnovu velikog broja pribilješki skupljenih tokom života, kao i nakon posjeta HAZU.

Skripta je objavljena u samo 10-15 primjeraka 1998 godine i zato se i zove „Promina prije pola stoljeća“, jer obrađuje popis stanovništva u Promini 1948 godine...prezimena koja su tada bila, njihovu „poziciju u selu“ potkrjepljenu kartama...

Zanimljivo je da sam ja uspio pronaći-dobiti čak dvije skripte, jednu od prof Jadnarne Mlinara, a drugu od moje prijateljice blogerice Crne Kraljice!

Profesro Paško nadao se da će materijal iz skripte završiti u jednom od Prominksih glasnika, koje je tada tiskao-objavljivao Zavičajni klub Prominjaca u Zagrebu-Petar Svačić, ali kako je i Zavičajni klub tada malo „usnuo“, tako je i taj materijal završio samo u skripti kopiranoj samo najbližim prijateljima.

Kad smo kod prijatelja, prof Paško se rado osvrnuo i na prijatelja Matu Pandžu, koji me je i naveo na potragu za temom ovog posta.

Rado se prisjetio 1997 godine, kada je u Suknovce sletio predsjednički helihopter s obiteljima Stjepana i Miroslava Tuđmana. Njihov domaćin je bio nitko drugi nego Mate, njihov dugogodišnji obiteljksi prijatelj. Bila je to fešta za pamćenje, a za poputbinu im je Mate svakom pojedinačno uručio po pogaču ispod peke....(eto neka i ovo ostane zapisano kao mala crtica iz prošlosti Promine, iz prošlosti Suknovaca).

Nadam se da ste saznali dosta toga o prof Pašku (i još ponešto o Promini..), jer je baš taj dio po meni nedostajao u Skripti.

U sljedećim postovima, objavljivat ću skenirane djelove skripte...dio po dio...


Oznake: Promina prije pola stoljeća-prof Paško Mlinar

- 11:54 - Komentiraj post (0) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić