_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

četvrtak, 07.05.2009.

Prominski vidici i sudbine XI dio

Evo i zadnjeg nastavka teksta iz poglavlje „Prominska prezimena“, odnosno „Plemena koja su obitavala u Promini“-knjige „Prominski vidici i sudbine“- autora Prominca Paška Bikića:






Eto, to je bila Promina šezdesetih godina ovoga stoljeća; mnogoljudan kraj koji se gotovo oporavio od tragičnog udesa u prošlome ratu. U Promini je stasala nova mladost koja je svoje prvo obrazovanje stjecala u jedanaest područnih i u središnjoj osnovnoj školi u Oklaju u koju su dolazila na nastavu sva djeca koja bi četvrti razred završavala u svojim selima.
Dnevno je bilo oko pet stotina i šezdeset tih malih putnika koji su prevaljivali put od kuće do škole nanoge u oba smjera i s najudaljenijih naselja prominskog kraja.
Oni najudaljeniji u pravilu su dolazili prvi pred školu u ranim jutarnjim satima po svakakvom vremenu.
Šezdesetih je godina u Promini bilo više od tisuću i šest stotina tih malih školskih poslenika.

Ovaj škrti prikaz prominskih sela i žitelja koji su u njima živjeli s oskudnim podacima iz mletačkih popisa ukazuje na potrebu daljnjih istraživanja za potpuniju sliku o životu na ovome prostoru.

Oslobađanjem Promine od Turaka potkraj sedamnaestoga stoljeća vratio se dio prominskog svijeta iz izbjeglištva, istina, dio se vratio i ranije, ali migracija stanovništva s ovoga prostora time nije prestala.
Osim onoga dijela koji je ostao u Šibeniku i primorskim mjestima, dio Prominaca se naselio i u Kninu, a dio je odlazio i u unutrašnjost Hrvatske, jer se u Bosnu više nije moglo s obzirom na odnose Mlečana i Otomanskog carstva.

Mletački popisi pučanstva ukazuju na stanje u Promini nakon izgona Turaka s ovoga prostora. Iz tih popisa je vidljivo da nekih današnjih prezimena tu nije bilo, pa su ona vjerojatno u Prominu došla kasnije, iako nije isključeno da su neka prezimena nastala od plemena koja su od ranije bila tu, kao sto je vidljivo iz popisa za Oklaj iz 1709. godine (prezime Sredoje i Dizdar).

Vjerovati je da ce prominski povjesnici pomnije istražiti i to područje i time pridonijeti rasvjetljavanju mnogih nepoznanica iz toga doba.




Nadam se da su Prominci koje zanimaju njihovi korijeni saznali neke nove podatke, odnosno da sam uspio zainteresirati Promince i sve ostale posjetitelje promina.blog.hr-a za temu koja je uvijek na svoj način zanimljiva.

Promina ima bogatu povijest, prošlost koja čeka svoje „korice“.

Autor knjige „Prominski vidici i sudbine“- naš Prominac Paško Bikić, preminuo je nažalost prije nekoliko godina, ali ostavio je iza sebe trajnu uspomenu na kraj koji je svim srcem volio.
Knjigu koja ostaje i svjedoči. Knjigu iz koje bi mnogo toga mogli naučiti…kako iste greške ne bi u budućnosti ponavljali.

Oznake: Prominski vidici i sudbine

- 21:09 - Komentiraj post (0) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić