_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 09.01.2009.

Otpad u Čveljića Docu ipak OPASAN!

Ponavljanje je „majka znanja“, pa ću Vas podsjetiti na neke dijelove ove priče o otpadu u Čveljića Docu (Oklaj-Promina):

«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
Kontakti /Glasnogovornica /Priopćenja /07.10.2008. -/
«Postupanje Inspekcije zaštite okoliša u slučaju nezakonitog odlaganja otpada u jamu Dočina»

U nadzorima koje je provela Inspekcija zaštite okoliša utvrđeno je nezakonito odlaganje otpadnog iskopnog materijala iz Luke Šibenik d.o.o. u jamu Dočina koja se nalazi između zaseoka Čveljići i Marići u Oklaju, od strane tvrtke Viatoni d.o.o. iz Zagreba.
Tvrtci Viatoni d.o.o. naređeno je uklanjanje navedenog otpada s predmetne lokacije putem ovlaštene osobe te su protiv nje podnesena dva optužna prijedloga predviđena Zakonom o otpadu za utvrđene nepravilnosti.
Kaznu izriče nadležni sud.
Zagreb, 07. listopada 2008.Ured glasnogovornice”
«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

Normalan čovjek nakon ovakve informacije, očekuje brzu reakciju suda, ekologa, i naravno sanaciju ilegalnog odlagališta otpada u što kraćem roku…

Ali što se nakon toga događa sa otpadom?
NIŠTA!
Da Vam ponovim, NIŠTA!
(Dobro, nije ništa… po njemu je pala kiša.)

Za sve nadležne ovaj posao je bio gotov… oni su svoju papirologiju obavili, a što će sa otpadom biti, o kojem se zapravo otpadu radi… to ionako nije bitno…glavno je po povratku u ured napisati zahtjev za dnevnicu, putne troškove….Glavno da se nakon posjeta Promini otišlo na marendu….

Nakon toga „šok“ (ali tek 05.12.2008):
“U rudniku kod Oklaja 1500 tona kancerogenog otpada”
Počima „fešta“ od šokantnih naslova…i možete pročitati:

“Analiza uzoraka otpada koji je neovlašteno bačen u okno bivšeg rudnika boksita u Oklaju, napravljena u Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” u Zagrebu, govori da je riječ o opasnom otpadu.
Istraženi uzorci potvrdili su da je otpad u jami, nedaleko od sela Čveljići i Marići, kancerogen, mutagen i otrovan - novinarima je na konferenciji za medije, a na temelju spomenute i na pressici podastrte analize, pojasnila dipl. ing. biologije Tanja Radić Lakoš, članica Županijskog vijeća HSP-a”.

“Nitko drugi nije zatražio tu analizu, pa čak ni inspekcija zaštite okoliša koja je izašla ne teren i utvrdila da je odlaganje nezakonito, otpad je iz poduzeća Luka d.o.o. dovezla i u okno zatvorenog rudnika odložila tvrtka Viatoni d.o.o. vlasnika Željka Džape.
Uostalom, tvrtki Viatoni inspekcija je naložila uklanjanje otpada no - kako odrediti gdje odložiti taj otpad ako se ne zna kakva je sastava?!?”




Što je bilo nakon toga?

Naš župan Pauk ne vjeruje analizi napravljenoj u Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” u Zagrebu, te naručuje novu koja je obavljena 11.12.2008 godine od strane Bioinstituta doo iz Čakovca.

Evo zaključaka i te analize:

Na prostoru Dočina jame u Oklaju odložen je miješani otpad, većinom građevinski s jasno vidljivim komunalnim otpadom, te ostacima mineralnih gnojiva. Otpad se sukladno zakonskoj regulativi RH ne smije odlagati na neuređenim („divljim") odlagalištima otpada.
Prema provedenim ispitivanjima, otpad iz Dočina jame u Oklaju se ne može odložiti na odlagalište neopasnog otpada, budući izmjerene vrijednosti klorida, otopljenog organskog ugljika i ukupnih rastopljenih tvari prelaze dozvoljene granice iz Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (Narodne novine 117/07).
Analiziranom otpadu pridodaje se svojstvo opasnog, budući su koncentracije nitrata u eluatu iznad utvrđenih iz H13 liste Uredbe o kategorijama vrstama i klasifikaciji otpada s katalogom otpada i listom opasnog otpada (Narodne novine 50/05).
U analiziranom otpadu nisu nađene povišene koncentracije kancerogenih i mutagenih opasnih tvari (nije utvrđeno prisustvo aromatskih spojeva).
Predmetni otpad potrebno je zbrinuti sukladno zakonskoj regulativi o postupanju s opasnim otpadom. Otpadu se pridodaje ključni broj: 17 01 06*.


Što sad mi smrtnici možemo zaključiti iz svega ovog?

Otpad koji je dovezen u Čveljiće se…“ne može odložiti na odlagalište neopasnog otpada, budući izmjerene vrijednosti klorida, otopljenog organskog ugljika i ukupnih rastopljenih tvari prelaze dozvoljene granice iz Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (Narodne novine 117/07)“.

OTPAD JE OPASAN!

Doduše, županija je sada sretna i zadovoljna jer nije mutagen, kancerogen…i sad ovo što je OPASAN i nije toliko važno….

Sad me samo zanima jedna sitnica…
Kako možemo vjerovati ovoj analizi, kad nismo vjerovali prethodnoj?

E… tu i jeste bit cijele priče!

Zaključimo da je sve sumnjivo… nikomu se ne može vjerovati… pustimo kišu da obavi posao do kraja kao i ove dvije prethodne godine…
Mali je problem jedino što je sada sa kišom dio topivog otpada završio u zemlji… podzemni vodama krenuo je prema Šibeniku… prema uzgajalištima školjki… ali to je sad već „tuđi“ problem.

Još samo pet mjeseci, i idu izbori, a onda će „sve sjesti na svoje mjesto“, i cijela priča će se opet moći zaboraviti… smeće će se opet moći dovoziti.

Vratimo se Promini…Čveljićima...

Glas nas „malenih“ sada ionako nije bitan, premda „maleni“ iz Čveljića pišu peticije, i kažu sljedeće:
(Šalju dopis Općini Promina)

Primatelj:
Poglavarstvo općine Oklaj Put kroz Oklaj bb
Datum: 08.12.2008

Predmet: Zahtijev za saniranje opasnog otpada

Mještani Čveljića koji su stalno nastanjeni, a i oni koji su nastanjeni u drugim
mjestima i često posjećuju svoje rodno mjesto odlučno prosvjeduju protiv nekontroliranog dovoženja i odlaganja otpada svih vrsta neposredno uz njihove domove i obližnje jame kao i na ceste koje nas okružuju. Od nadležnih institucija zahtijevamo da se u što kraćem roku pristupi saniranju opasnog otpada iz jame Dočina za kojeg je utvrđena opasnost po zdravlje ljudi. Isto tako, od općine Promina, zahtijevamo da se u što kraćem roku pristupi saniranju ostalih divljih odlagališta koja se nalaze u blizini kuća i putova koji su doslovno zatrpani otpadom. Također zahtijevamo da se u plan asfaltiranja lokalnih cesta konačno uvrsti i cesta do Čveljića koja je od interesa ne samo mještana Čveljića već i cijelog Oklaja. Isto tako poručujemo da Čveljići nikad neće opustiti jer ćemo se uvijek vraćati svojim rodnim kućama. Podsjećamo Vas da su i Čveljići sastavni dio Oklaja, ali nažalost vlast se toga sjeti tek za vrijeme izbora. Svaku akciju koja je usmjerena ka poboljšanju kvalitete života i svekolikom boljitku, spremni smo svesrdno podržati. U slučaju ne rješavanja ovih za nas ključnih i zakonom opravdanih zahtjeva spremni smo posegnuti i za ostalim mjerama kako bi sačuvali to najveće bogatstvo našeg sela,a to je čist i zdrav prirodni okoliš!
S poštovanjem, mještani Čveljića
Peticiju je potpisalo 59. ljudi (ako sam dobro izbrojio potpise).



Sad bi već na kraju mogli primati oklade, i možda bi i ja kao i jedan od sudionika ove priče mogao upitati: Hoćete se kladit da će taj otpad ostati tamo gdje je?







Vezani postovi na promina.blog.hr-u:
http://promina.blog.hr/2008/12/1625665614/otpad-u-cveljicima-kancerogen.html
http://promina.blog.hr/2008/12/1625750224/promina-u-tv-vijestima.html

Analiza koju je obavio Bioinstitut doo iz Čakovca:
http://www.sibensko-kninska-zupanija.hr/aktualno/bioinstitut/Bioinstitut.pdf






- 17:09 - Komentiraj post (9) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić