_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

subota, 29.11.2008.

Starčki dom opet tema dana

Radovi na staračkom domu, prema svemu sudeći dobro napreduju, i koliko se meni čini, nije uopće upitno hoće li biti završeni…
Ovih dana dom često posjećuju novinari mnogih dnevnih novina, ali i HTV-a i RTL-a, te će te uskoro i na TV-u moći čuti neku novu informaciju na tu temu, ako je do sada već niste čuli.

Zanimljivo je pitanje novinara koji prvi put obrađuju ovu temu, zašto je uopće došlo do toga da se dom toliko dugo otvara?
Pa da, i ja sam se zapitao… kako je ova priča uopće ovako dugo potrajala, a da još nismo došli u situaciju da možemo reći „Starački dom konačno radi“.
Prelistao sam svoju arhivu novinskih članaka na tu temu, i za oko mi je zapeo članak koji možda najbolje opisuje što bi zapravo mogla biti kočnica otvaranja doma svih ovih godina.

Članak je objavljen pod naslovom:

„OKLAJSKI APSURDI“- Dom za stare zvan – čežnja, a napisala ga je Marina JURKOVIĆ novinarka Slobodne Dalmacije negdje početkom 2004 godine.

Članak je prilično dug, i temeljito obrađuje ovu temu, ali ja ću citirati samo ono što mislim da je najbitnije:

„Činjenica je, naime, da se u dokumentima o privremenom financiranju domova u Šibensko-kninskoj županiji, uz dom u Kninu i Cvjetni dom u Šibeniku, 2002./2003. godine spominjao i oklajski dom. U takvom dokumentu za ovu godinu koji je donesen sredinom prosinca prošle godine (2003 op.a), međutim, izostao je oklajski dom“.

Ali najbitniji je sljedeći navod:

“…Jer, još od 1. siječnja 2002. godine u 46 domova umirovljenika osnivačka prava su s države prenijeta na županije, a tadašnji je pomoćnik resornog ministra, dr. Nino Žganec, najavljivao, uz decentralizaciju, još više poticanje i privatizaciju domova za stare i nemoćne. Oklajskog, očito, ne samo da nisu privatizirali nego ni – osnovali!“

Naglašavam ovaj dio: „ne samo da nisu privatizirali nego ni – osnovali“

To je možda temelj cijele priče o ovako dugom čekanju otvaranja doma.
Onaj tko ga osnuje, taj bi ga mogao i privatizirati!

Od tri varijente koje su bile navedene u jednom članku kao moguće:
„…samostalna ustanova, depadansa Cvjetnog doma ili će zgrada biti ponuđena koncesionraru — kazao je sabornik Jozo Topić“- izabrana je ona prva- samostalna ustanova.

Tadašnje čelništvo Općine Promina, uspjelo se izboriti da bude „nadležno“ za ovaj dom, što je za sobom povuklo velike mogućnosti (zapošljavanje prije svega), ali i obaveze (riješiti sve nedostatke kako u dokumentaciji, tako i u izgradnji).
Za vd Ravnatelja staračkog doma, izabrana je Senka Knežević iz Oklaj.
Nažalost, Senka Knežević je uskoro dala ostavku na tu funkciju, nakon što je uvidjela da nitko nije zainteresiran za njegovo otvaranje, da nitko nije voljan pomoći. Počevši od naše Općine koja je trebala izdvojiti iz proračuna određena sredstva za rješavanje problema, pa nadalje…

Možda je bio problem što se Senka Knežević nije uklapala u onaj plan koji je možda trebao slijediti nakon osnivanja doma: „ne samo da nisu privatizirali nego ni – osnovali“.

Godine su prolazile… izbori Državni, Lokalni…dom se otvarao iz dana u dan… a da se na terenu ništa nije mjenjalo….

Tko redovito prati promina.blog.hr zna što se sve od 2005 na ovamo događalo, tako da to ne bi ni ponavljao, nego bi se preko svih tih godina prebacio u jučerašnji broj „Šibenskog lista“.

Šibenski list (28.11.2008) nam donosi članak pod naslovom:

„COTA: Sve zasluge za Dom idu Milinoviću“
Iz naslova je već svima jasno, da nakon otvaranja doma netko treba pokupiti „političke bodove“.

Članak Katarine Rudan citirat ću samo u dijelovima koji su meni najzanimljiviji:
„Umjesto da je nadzor odredila Općina, kako je prvotno rečeno, pravo na to je uzela Županija, Što je još jedan dokaz zapostavljanja naše opći¬ne i stavljanja u drugi ili treći plan, kaže prominski načelnik Paul Cota. Sada, nastavio je, o svemu odlučuje i sve nadzire Županija, pa izražava bojazan da će i sutra, iz njemu nepoznatih razloga, općina Promina i njezini stanovnici biti zaobiđeni“.

„Zaobilaženje“ se odnosi na sljedeće:

„Zbog kontinuiranog zapostavljanja i zaobilaženja općinske vlasti od strane Županije, nameće se logično pitanje hoće li sutra ravnatelj i zaposlenici Doma biti iz Promine ili će posao dobiti neki drugi ljudi“
(Naveo sam samo najzanimljivije iz članka, a ostalo ako Vas zanima, morat će te kupit Šibenski list….)

Do sada nam je bio problem što dom ne radi… a sada je problem tko će „pobrati“ slavu i imati moć zapošljavanja djelatnika u starački dom.
Nova radna mjesta, novi sretni ljudi, novi glasovi na izborima… samo tko će biti „slavodobitnik“….
Tko će zapošljavati, a tko biti zaposlen?

Da se poštuju svi zakoni Lijepe naše, sve bi bilo OK i ovo moje pitanje bilo bi najgluplje na svijetu.
Na radna mjesta bi bili primljeni sposobni, stručni ljudi, i ne bi bilo bitno da li su iz Oklaja, Knina, Drniša, ili Šibenika- bili bi primljeni jer zadovoljavaju uvjete iz natječaja!!!

Da se razumijemo, logično je da se mahom zaposle ljudi iz Promine, ali što ako između 39 nezaposlenih nismo u mogućnosti ponuditi domu zadovoljavajuće kadrove?

Hoće li biti ravnatelj iz Promine?

U Promini je trenutno, ako se ne varam, samo jedan nezaposleni sa VSS!
Žena je nezaposleno 30, raznih stručnih sprema, i starosne dobi… a najviše onih preko 45 godine… preko 50 %, dok je muškaraca samo 9 nezaposlenih!

Svima je već poznato da je Općina Promina u pustim dugovima (oko 3 milijuna kuna kako sam negdje neslužbeno čuo), i samo bi trebalo da završeni dom opet bude po Općinskom upravom, pa da opet zbog nedostatka novca čekamo neka bolja vremena….

Sramota je što Župan posjeti Promini i ne javi se u Općinu, s tim se slažem…
Ali… treba jednom priznati sa smo mi mala Općina, koja za neke stravi nema ni novca, ni stručnih kadrova, i ako želimo ostati i opstati moramo prihvatiti neke kompromise…

Jedva čekam da krene zapošljavanje u domu… To će tek biti prava „fešta“ novinskih naslova!


Oznake: Dom za starije i nemoćne osobe u Oklaju

- 14:18 - Komentiraj post (1) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić