_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 17.10.2008.

Sto dana Nove vlasti...

Vlast se u Promini promjenila 01.07.2008. (ako se ne varam), što znači da bi 09.10.2008 trebalo biti točno 100 dana „Nove vlasti“.
Logično bi bilo pogledati tih sto dana, i zapitati se da li se nešto u Promini promjenilo?
Odlučio sam poslati e-mail načelniku naše općine, Paulu Coti, sa nekoliko pitanja vezanih uz probleme koji su već duže vrijeme „nerješivi“, kako bi mogli vidjeti da li se što promjenom vlasti stvarno promjenilo.

Evo pitanja i odgovora na iste od strane načelnika Paula Cote:

1. Da li je: -„ usvojen Prostorni plan općine Promina?

Pozdrav Sany-u.
Nije još 100, nego 95 dana otkako sam ušao u ured, ali dobro. ..

Dolaskom u Općinu zatekao sam prostorni plan na stolu s, ni više ni manje, nego 11 konačnih prijedloga, s različitim datumima. Na zadnjem konačnom prijedlogu prostornog plana čovjek može samo sjest i plakat.
Građevinske zone su sve svijetložute, tj. da bi se u njima moglo graditi treba izraditi plan nižeg reda (čitaj UPU), koji bi npr. za same Suknovce stajao oko 300.000,00 kn, a o Oklaju da i ne pričamo. Kompletan novi dio Oklaja iza mlinice je neizgrađeno građevinsko zemljište, dakle opet UPU, bez obzira što je tamo izgrađeno poprilično kuća u različitoj fazi gotovosti, a postoji i kakva-takva infrastruktura.
Takav plan, u kojem je osim toga i transfer-stanica u Manojlima, te prijedlog za nova istražna polja na dobro znanim lokacijama, nisam mogao dati vijeću na usvajanje. Stav Prominaca u svezi transfer-stanice u Manojlima je više nego jasan, a stav vijeća u ovom i u prijašnjem sastavu je jednoglasan po pitanju novih kamenoloma u Promini, a pogotovo na Slavi ( čitaj protiv!).
Ono što sada radimo na prostornom planu je da ucrtamo stvarno stanje na terenu, da ono što je izgrađeno na terenu bude takvo i na karti, a ono za što ne postoji stvaran interes za građenje da bude u ovom prijedlogu maknuto iz prostornog plana kako bi se izbjeglo nepotrebno donošenje UPU-a.
Mogli ste me vidjeti u nedjelju kako s geodetom cijeli dan obilazim Oklaj, Čitluk i Suknovce. Iduće nedjelje na redu su Mratovo, Bogatići, Nečven i Puljani. Tu ćemo uključiti vijećnike i poglavare iz tih sela, a poslije toga ostatak Promine. Završetkom snimanja terena, stvarna situacija će se prenijeti na digitalizirane mape, te sa prijedlozima proširenja ili smanjenja građevinskih područja ići na ponovljeni javni uvid. Po okončanju tog procesa i dobivanja suglasnosti, imat ćemo operativni prostorni plan po kojem će se moći odmah djelovati. Tome na kraju i služi, a ne da bude samo crtež na papiru.


2.Poslali ste dopis nadležnim ministarstvima u svezi I izgradnje prometnice Čitluk-Mratovo-Bogatići. Da li je stigao odgovor, hoće li se uskoro započeti s radovima asfaltiranja navedene prometnice?

Ugovor, odnosno sredstva su bila odobrena još u 2006. Kako je od tada prošlo poprilično vremena tražio sam potvrdu da li su sredstva još rezervirana za tu namjenu. U tu svrhu otišao sam u nadležno ministarstvo i dobio potvrdan odgovor. Potom smo naručili parcelacijski elaborat koji je u tijeku. Nakon njega ići će se na ishodovanje potvrde glavnog projekta, te s tim prema EIB-u. Ne mogu sa sigurnošću reći koliko će trajati cijeli postupak, kao i kod prostornog plana, ali ono što je do Općine i mene osobno bit će uz moj maksimalni angažman.

3. Da li se što počelo raditi na uklanjanju nedostataka koji su napravljeni prilikom izgradnje vodovoda za sela Marasovine, Matase I Zeliće?

Složili smo se svi da je voda pitanje svih pitanja. Završetkom dijela vodovoda financiranog od strane CARDS-a, uočeni su nedostatci u dijelu okolne mreže. Bez njihovog otklanjanja nije moguće ni izgrađeni cjevovod staviti u funkciju. U tu svrhu izvršena je analiza postojeće projektne dokumentacije, dijela okolne mreže, te je to izvješće(izradile su ga Hrv.vode Split) dostavljeno nadležnim tijelima. Općinski primjerak nisam dobio prilikom primopredaje, no nevezano za njega, izvješće je dostavljeno nadležnom ministarstvu od strane Hrv.voda. Nažalost zbog nedostatka novca potrebni radovi nisu ušli u plan za 2008. god., ali su sredstva rezervirana za iduću godinu u iznosu od oko 3 000 000,00 kn. Po projektu je potrebno izgraditi povratni vod od Jekuša do Čitluka, zamijeniti dotrajali cjevovod do Ljubotića te izgraditi procrpnu stanicu prema Matasima. Problem bi se jedino mogao pojaviti u lokalnoj mreži kroz same Matase, jer je ugrađena cijev promjera 63 mm, što ne zadovoljava protupožarne propise, a upitna je i kvalitetna opskrba jer se radi o pedesetak priključaka. Važno je napomenuti da za taj ogranak nisu ni izvršene tlačne probe, a nisu ni bile navedene u ugovoru.


4. Stupili ste u kontakt s međunarodnim organizacijama koje su realizirale više dječjih I sportskih igrališta u Hrvatskoj kao što je Žagra.
Da li su Vam što odgovorili?


Ovih dana (mislim u srijedu) obavili smo detaljan geodetski snimak Žagre i okolnog terena. Nakon izrade geodetske podloge pristupit ćemo prikupljanju ponuda za izradu projektne dokumentacije. Tek tada, s gotovim projektom, moći ću odgovoriti detaljnije o rokovima izgradnje. Svakako, napominjem da je kontakt uspostavljen i da sve ovo ne radim bez razloga.

5. Izradili ste projekt uređenja “Doma kulture” te ga uputili prema Fondu svjetske banke, kao i na adresu Ministarstva kulture.
Da li je stigao kakav odgovor?


Projekt obnove Doma kulture je dosta davno napravljen i nisam siguran da neće trebati napraviti novi. Narednih dana ću se detaljnije pozabaviti time, a ono što je sigurno bilo bi da ćemo to sigurno pokušati urediti u što skorije vrijeme.
Ovdje bih napomenuo da postoje prioriteti kojih moramo biti svjesni i da ne mogu sam voditi paralelnu brigu o toliko nagomilanih problema. Svaka pomoć je dobrodošla i moja vrata su svima otvorena.
Toliko odgovora za ovaj put, a za ostala pitanja uskoro, (molim te pet po pet pitanja).
Pozdrav tebi i svim posjetiteljima i sudionicim na blogu. Konstruktivne kritike su dobrodošle.

Zahvaljujem se načelniku Paulu Coti na odgovorima.
Nadam se da su i čitatelji promina.blog-hr-a zadovoljni odgovorima?
Ostalo je još deset pitanja/odgovora, ali i ovih pet je za sada sasvim dovoljno.

Oznake: općina promina, prostorni plan, cesta čitluk mratovo bogatići, Vodovod za Marasovine, Matase i Zeliće, Obnova Žagre, Dom kulture

- 19:56 - Komentiraj post (2) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić