_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 12.09.2008.

Marasovine, Matasi i Zelići i dalje bez vode

Prominski vodovod najčešća je tema u ovim sparnim ljetnim danima.
Nažalost u Marasovinama, Matsima i Zelićima ta je tema cijele godine aktualna.
Osim navedenih sela, i ostala Prominska sela u večernjim satima primjete pad tlaka vode, ili jednostavno u određeno doba dana ostanu bez vode.
Prije nekoliko dana odlučio sam popričati sa čovjekom iz «Šibenskog vodovoda» koji održava pumpno postrojenje prominskog vodovoda, da vidim šta on misli o svemu tome.

Evo što mi je odgovorio:

«Slušaj prijatelju... «Prominski vodovod» gubi preko 75% posto vode koju mi ovim pumpama šeljemo u bazen u Lukaru. Kad se bazen napuni, za samo 1 ˝ sat, tlačni cijevovod Miljacka-Lukar (dug negdje oko 9 km op.a.) izgubi svu vodu! Nema niti kapi! Kad se voda u bazenu spusti na određenu kotu, pumpe se ponovno uključuju i nakon što ponovno napune cjevovod, pune vodospremu Lukar do maksimalne kote».

Pitao sam ga i tko na kraju održava Prominski vodovod?

«Slušaj, mi održavamo pumpe, i što se tiče upravljanja sa njima, sada sve radi automatski i sve je OK. Što se tiče kvarova na terenu, to nemam pojma. Ma u stvari to nitko nema pojma.
Mi održavamo pumpe i plaćamo struju, a Drniški «Rad» naplaćuje vodu, di je tu logika?

Kakva je dotoka izvora, s obzirom da je ovako sušna godina?

«Ma nema ti tu problema. Ovo je jedan od jačih izvora, i na njemu se suša uopće ne primjeti. Mi crpimo samo mali dio tog izvora...»

Iz svega navedenog, možete zaključiti kakva je situacija na «Izvoru» prominskog vodovoda, a kako je na «kraju» to znate kad otvorite špinu.

Ipak povod za ovaj post nije bio moj susret sa prijateljem iz Šibenskog vodovoda, nego članak objavljen u Novom Tjedniku pod naslovom: «Od Krke udaljeni 100 metara, a nemaju vodu”!

Čim vidim naslov, odmah moram reagirati.
Prominci ne dobijaju vodu iz rijeke Krke, nego sa podzemnog pritoka rijeci Krki kod HE «Miljacke», stotinjak metara nizvodno od slapa Miljacka.
Radi se o izvoru koji čine vode ponornice-Zrmanje!

Vratimo se na članak, u kojem možete pročitati:

“Zaseoci Marasovine, Matasi i Zelići u općini Promina, iako udaljeni svega nekoliko stotina metara od rijeke Krke još uvijek nemaju vodu, a da situacija bude još gora, ovog je ljeta to područje pogodila jedna od najgorih suša u posljednjih tridesetak godina. Činjenica da spomenuta naselja nisu spojena na prominski vodovod, u čiju je izgradnju Europska unija putem CARDS programa uložila 30 milijuna kuna, iznenadila je i načelnika Općine Promina Paula Cotu, koji je na tu dužnost stupio tek nedavno, nakon pada HDZ-ove vlasti u toj Općini”.
“Isti su ljudi očito krivo informirali i župana Gorana Pauka, jer je na javnoj tribini o prostornom planu Općine Promina, održanoj u srpnju ove godine, novinarima tvrdio kako su ta sela dobila vodu….”
“Inače, osim zaseoka Marasovine, Matasi i Zelići, vodu nema ni naselje Bobodol. Dapače, to naselje, pretežno naseljeno srpskim stanovništvom, prema projektnoj dokumentaciji nije ni predviđeno za spajanje na prominski vodovod. Načelnik Cota stoga će inzistirati da se u novi projekt uvrsti i Bobodol, tim više što je to mjesto udaljeno svega 800 metara od zaseoka Zelići, koje je predviđeno za spajanje na vodovod”.

Za Matase, Marasovine I Zeliće, znao sam da nemaju vodu, ali za Bobodol sam bio uvjeren da su oni spojeni na vodovod u Suknovcima?
Članak iz Novog Tjednika pročitajte pod linkom:


http://novi-tjednik.hr/index.asp?dID=1603


Oznake: Vodovod za Marasovine, Matase i Zeliće, Život u Promini

- 21:14 - Komentiraj post (1) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić