_ _ _ _ _ _ promina.blog.hr

petak, 01.08.2008.

Povratak otpisanih…

Bilo je potrebno skoro četiri mjeseca da napunim baterije i odlučim se na novi post…
Zašto nisam pisao u proteklom periodu, sada ionako nije bitno…

Čini mi se da je situacija u Promini takva, da je šteta da se na nju ne osvrnem sa kojim postom, a Vi sa svojim komentarima…

Jedna od mnogih tema ovih dana u Promini je „Transfer stanica“, odnosno jednostavnim rječnikom rečeno, pretovarna stanica za smeće.
Ona bi se trebala izgraditi kako kaže prijedlog „Prostornog plana uređenja Općine Promina sa smanjenim sadržajem“, u Razvođu, na lokalitetu Donji Gaj, na ukupnoj površini 1,25ha.
U „Prijedlogu Prostornog plana…“ navodi se i to da „Transfer stanica služi kao zona privremenog skladištenja (najviše do sedam dana)…….“

Sve što sam naveo, Prominci su mogli pročitati od 03.04.2006. do 03.05.2006. u zgradi Općine Promina, kada se mogao pogledati Nacrt Prijedloga Prostornog plana Općine Promina, te je svatko mogao dati svoju primjedbu.

Bio sam nazočan „Javnoj tribini“ koja je održana 29.07.2008 u 17:00 sati, u osnovnoj školi.
Za tribinu sam saznao deset minuta prije samog početka „usmenom predajom“, a u Oklaju nigdje nisam vidio poziv za istu…premda kažu da je poziv bio upućen i preko Radio Drniša..
Na „Javnoj tribini“ se okupilo pedesetak Prominjaca, i sve je krenulo prilično žestokim tonovima, ali je načelnik Paul Cota uspio smiriti situaciju.
Većina se nazočnih pobunila na Načelnikovu ideju, da se sva pitanja napišu na papir, te će na kraju Župan odgovarati na jedno po jedno pitanje…
To je i izazvalo najveću pobunu nazočnih kako kaže Matilda Jelčić „Neugodnih“ Prominjana…

Ipak jedan Prominac je uspio nagovoriti Župana, da rasparava bude javna, te da se odgovara na jedno po jedno postavljeno pitanje…

Na web stranici Radio Drniša, spominje se da je načelnik Paul Cota rekao sljedeće:

„U stanici se ne bi pretovarao opasni otpad već pet ambalaža, komunalni otpad, papir i karton, staklo, metalna ambalaža poput limenki, glomazni otpad i građevinski otpad. Treba sagledati sve činjenice i tek onda donijeti odluku. Možemo izbjeći da transfer stanica ne bude u katastarskim granicama naše općine ali ako je ne prihvatimo prihvati će Biskupija.
Stanica će nam opet biti fizički blizu, kamioni će opet prolaziti, a nećemo imati nikakve financijske koristi od toga. Treba sagledati sve prednosti i mane i onda donijeti odluku, kazao je načelnik Cota“.

Ipak, većina Prominjaca je bila protiv, jer je prema dosadašnjim iskustvima, izražena velika sumnja da će ta „Transfer stanica“ poštivati sve zakone o zaštiti okoliša, te neće zbrinjavati „sumnjivi“ otpad iz Knina, Drniša i Kistanja.

Kao primjer se navodilo dovoženje smeća sa lokacije bivšeg TEF-a, (građevinskog otpada), koje se zbrinjava ilegalno u napuštene rudnike boksita u Gluvačama, kod Čveljića.
Pozvana je inspekcija i policija, ali osim policije koja je napravila uviđaj i popisala registarske oznake kamiona, te imena vozača, ništa se nije dogodilo-inspekcija nije izašla na mjesto „zločina“.

Kao drugi primjer, navodi se cesta kojom se kninski komunalni otpad vozi pod malu Prominu. Cesta Knin-Vrbnik-Mala Promina.
Svi smo svjedoci koliko tog otpada ostane uz samu trasu te ceste. Pozivana je inspekcija i zbog toga problema, ali nitko nije reagirao….
Mene je zanimalo koja je stručna sprema potrebna za tih 5 radnih mjesta koja bi trebala obradovati Promince. Nažalost, konkretnog odgovora nisam dobio.
Premda je nekom to pitanje smiješno, kad ovih dana objavim post na temu nezaposlenih u Promini, bit će Vam jasno da mi možda i nemamo radnika struke koja će se tražiti???

Konačnu odluku o „Transfer stanici“, donijet će „Općinsko vijeće Promine“, a ne mi stanovnici, jer smo mi tu priliku imali „od 03.04.2006. do 03.05.2006“, ali je Bivša vlast zaključila da se to prihvaća, i kako stvari sad stoje- nije promijenila „Prijedlog prostornog plana….“

Baš me zanima kako će Vijeće odlučiti, i nadam se da ću možda konačno dobiti i koji zapisnik sa njihovih sjednica.

Valjda će Nova vlast imati „bolju suradnju“ sa promina.blog.hr-om???

Na „Tribini“ nisam bio sam, tako da se nadam da će i ostali sudionici rasprave svojim komentarima dočarati atmosferu i razmišljanja „Neugodnih“ Prominjaca….

Oznake: Pretovarna stanica Mala Promina, Razvođe, Život u Promini

- 13:19 - Komentiraj post (17) - Link posta

<< Arhiva >>






Promina blog
  • LL

Opis bloga

  • Promina blog postoji od 19.03.2005. godine, nešto više od deset godina.
    Teme su vezane uz život u Promini.....ali, tu su i druge razne teme koje su mi se u određenim trenutcima učinile zanimljivim...
    S. Sarić

    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Pomoću sljedećih linkova, saznajte nešto više o Promini.

    Gdje je Promina?

    Galerija promina.blog.hr


    Fotografije generacija iz škole:
    Stare slike Promine






    Video snimke:


































    Projekti čiju realizaciju očekujemo:









    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


Općina Promina









  • «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


.....

  • ......
    .......



    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»


    Statistika posjeta promina.blog.hr -u kroz godine








    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»





    «««««««««««»»»»»»»»»»»»»»



    E-mail-Urednik promina.blog.hr-a:
    promina.blog.hr@gmail.com


    Zadnji postovi

...


.........................................................................Promina blog - promina.blog.hr© 2005.-2023. sva prava pridržana Urednik promina.blog.hr-a: Sanimir Sarić